Bijeenkomst 8 november: Hogeschoollogistiek en logistiek via de lift

Publicatiedatum: 08-11-2018

Op 8 november vond de laatste bijeenkomst plaats van de Tuinbouwbusinessclub in 2018, in de vorm van een excursie naar het vers logistieke centrum van XPO in Nieuwegein, van waaruit alle AH-vestigingen in Nederland met vers product worden bevoorraad. Met 50 aanmeldingen was de bus vol, ware het niet dat last-minute helaas toch diverse afmeldingen binnen kwamen, zodat we uiteindelijk met 44 leden richting Nieuwegein vertrokken. XPO, een logistieke wereldspeler die enkele jaren geleden de Franse gigant Norbert Dentressangle overnam, heeft daar enkele jaren geleden een gloednieuw logistiek centrum neergezet.

Na binnenkomst schetst Ria Stienen, de uit Nederweert afkomstige HR-director Benelux en Duitsland, de alsmaar toenemende uitdagingen waar XPO zich voor gesteld ziet om voor de dagelijkse operatie van zijn circa 30 warehouses in vooral België en Nederland voldoende ‘handjes’ te vinden. Met name de noodzaak van onregelmatig moeten op- en afschalen van personele inzet zorgt ervoor dat alle creativiteit moet worden aangesproken om steeds een adequate bezetting te kunnen garanderen. Gecombineerd met de steeds maar toenemende huisvestingsproblematiek van arbeidsmigranten levert dit een permanente uitdaging op, aldus Ria Stienen.  Dat laat TBBC-lid Frank van Gerven van Work and Stay geen tweemaal zeggen: een afspraak is inmiddels gemaakt! De presentatie van Ria Stienen is hier te zien.

Vervolgens is het de beurt aan XPO-sitemanager Geoffrey Ede, die in een heldere presentatie duidelijk maakt dat datgene wat er elke dag opnieuw, 365 dagen per jaar, in Nieuwegein gebeurt niets meer en niets minder dan hogeschool logistiek is, waarbij het bekende en traditionele ‘dozen schuiven’ endgültig naar de geschiedenisboekjes kan worden verwezen. Just in time, barcodes, inloggen, slottijden en ander logistiek jargon zijn vandaag de dag onlosmakelijk verbonden aan de bevoorrading van het dagelijkse bordje eten van een groot deel van de Nederlandse bevolking. Bijna niet te bevatten dat op hoogtijdagen, zoals net voor Kerstmis en Pasen, hier op één dag meer dan 2 miljoen colli worden uitgeleverd! De enorme schaal en de superstrakke organisatie van XPO maken indruk, zo veel is zeker.

Precies op schema zet de bus zich vanuit Nieuwegein weer in beweging, op weg naar ‘Duurzame Kost’, de op Strijp S in Eindhoven gevestigde ‘indoor circulaire city farm’. Om precies te zijn: de grootste indoor circulaire city farm van Europa, aldus initiatiefnemer en eigenaar Jos Hakkennes. Op de vijfde verdieping van het hetzelfde Philipsgebouw waar TBBC-lid Ruud van Heugten ooit zijn werkzame leven begon (‘ik stond aan het einde van de eerste werkdag in de lift naast een oudere werknemer die tegen me zei ‘zo, al weer een dag dichter bij mijn pensioen’) wordt hier sla op water onder LED-verlichting gekweekt, waarbij de bemesting plaatsvindt door gebruik van het water waarin forellen worden gekweekt. Een volledig gesloten keten dus. Jos Hakkennes ontvangt ons gastvrij en vertelt met passie en gedrevenheid over zijn motivatie om met Duurzame Kost te beginnen. De kleinschaligheid roept vragen op bij de leden van de businessclub en is volledig aan de andere kant van het spectrum wat we eerder deze dag bij XPO hebben gezien: de gekweekte sla verlaat de 5e verdieping door simpelweg de personenlift naar de begane te nemen. Maar uit het verhaal van Hakkennes wordt snel duidelijk dat hier niet alleen een idealist aan het werk is maar ook iemand die kan rekenen. ‘Ik word er niet rijk van, maar het kan uit’, zo zegt hij. Zo heeft hij voor de teeltwerkzaamheden bijvoorbeeld mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt in dienst, waardoor de loonkosten substantieel lager zijn dan in een ‘normale’ situatie.

We besluiten het bezoek aan Duurzame Kost met een mooie Italiaanse maaltijd, gezeten aan één lange tafel, pal naast de teeltkas en onder het schijnsel van de LED-verlichting. De naast ons geteelde sla en forel zijn smaakvol in het diner verwerkt. Mooier kan het niet worden.

 

Tekst en foto's: Jos Caubo