Bijeenkomst 21 februari: Voorwaartse en achterwaartse integratie in de keten

Publicatiedatum: 26-02-2019

Het is binnen de Nederlandse landsgrenzen nog nét niet de meest verre reis die je kunt maken, maar het scheelt niet veel. Wellicht dat de reisafstand -en de daardoor noodzakelijke reistijd van ruim twee uur en een kwartier- naar het Westland toch een aantal TuinbouwBusinessclubvrienden heeft weerhouden om in te schrijven voor de excursie naar Dutch Flower Group in Honselersdijk en BVB Substrates in De Lier. Met 36 personen is de bus niet vol, maar de stemming op weg naar het Westland heeft er niet onder te lijden en de verwachting is dat we een interessante middag en avond tegemoet gaan.

 

In Honselersdijk worden we in het fraaie gebouw van Van Dijk Flora (onderdeel Dutch Flower Group) hartelijk begroet door oude bekende Ruud Knorr, voormalig bestuurslid van de Tuinbouw Businessclub en sinds bijna twee jaar als directeur verantwoordelijk voor de retail- en plantenbedrijven binnen de Dutch Flower Group. Ook algemeen directeur Stefan Verhoeff en commercieel directeur Eva Dahlqvist van van Dijk Flora zijn van de partij, daarmee nadrukkelijk het belang onderstrepend dat door DFG aan ons bezoek wordt gehecht.

De boeiende presentaties van Ruud Knorr en Stefan Verhoeff maken snel duidelijk welke enorme schaalgrootte we het over hebben. Dutch Flower Group is met een omzet van bijna 1,5 miljard euro en met export naar ruim 60 landen een wereldspeler in de internationale bloemen- en plantenbusiness. Met een ‘familie’ van 30 gespecialiseerde handelsbedrijven (waaronder Van Dijk Flora) bestrijkt DFG de hele sierteeltketen en is door het bedrijf de afgelopen jaren zowel voorwaarts als achterwaarts geïntegreerd. Na afloop van de presentaties is er ook nog even tijd om een blik te werpen in de inspirerende kantoortuin waarin de medewerkers van Van Dijk Flora werken, alsmede in een van de enorme hallen waar de logistieke handelingen plaatsvinden. Indrukwekkend!

Vervolgens zetten we koers naar het een paar kilometer verderop gelegen BVB Substrates in De Lier, waar eigenaar Mart van Buuren (achterkleinzoon van oprichter Maarten van Buuren) ons op inspirerende wijze meeneemt in de prachtige historie van dit familiebedrijf met meer dan 100 jaar ervaring in de productie van substraten. Algemeen directeur Peter Jan Kuiper gaat na deze presentatie nader in op de achtergronden van de recente fusie tussen BVB Substrates en Kekkila, dochter van het Finse bedrijf Vapo Oy. Met de fusie is één sterk bedrijf ontstaan dat grondstoffen, kennis en resources in huis heeft voor één vloeiend integratief proces – van grondstof tot eindproduct. BVB en Vapo Oy zijn geen onbekende partijen voor elkaar: de relatie gaat al 50 jaar terug.

Na afloop van de beide presentaties is het tijd om de grote hobby van eigenaar Mart van Buuren te bezoeken: het gloednieuwe Tekno museum. Nou ja hobby, je zou eerder spreken van uit de hand gelopen hobby want hier staat niets meer en niets minder dan een volwaardig museum. Als gevolg van zijn grote voorliefde voor vrachtauto’s heeft BVB niet alleen een eigen transportbedrijf met meer dan 70 trucks, maar is hij ook eigenaar van het bedrijf Tekno, dat schaalmodellen van vrachtauto’s produceert. Tekno heeft sinds de oprichting in 1928 een imposante hoeveelheid vrachtwagenminiaturen gefabriceerd. Een overzicht van met name de laatste drie decennia staat in het Tekno-museum, naast het hoofdkantoor van BVB. In het museum is een prachtige horecagelegenheid, waar we op zeer geanimeerde en informele wijze ons bezoek aan het Westland afsluiten met een perfect verzorgd walking dinner.

Tekst Jos Caubo / Foto’s Ine Willemse