Bijeenkomst 3 maart: Een energieke avond vol (aard)warmte

Publicatiedatum: 07-03-2016

Zodra je de auto had geparkeerd wist je al dat dit wel eens een bijzondere avond kon worden. Elke bezoeker werd welkom geheten door een enorm boorplatform. Energie is hot, dat blijkt ook wel uit het groot aantal gasten en de volle zaal bij Van Lipzig Tuinderijen. De avond wordt geopend door Lodewijk Burghout, directeur CLG Geothermie BV en Californië BV. CLG is een joint venture van Van Lipzig Tuinderijen, Gielen Kwekerij (tomaten), Sweet Lions (cherrytomaten) en initiatiefnemer glastuinbouwgebied Californië.

Op een bevlogen wijze laat Lodewijk ons kennismaken met de bijzondere wereld van geothermie. Duur en duurzaam gaan hand in hand. Het vraagt stevige investeringen maar de opbrengst is evenzo groot. Duurzame energie staat aan de basis van duurzame producten en daarmee een duurzame toekomst voor de tuinbouwsector. Lodewijk maakt ons deelgenoot van het bijzondere project. Op 2,5 kilometer onder de grond boort CLG water van 80 graden omhoog, 375 kuub per uur! Het grootste geothermie-project van Nederland. De aardwarmtebron voorziet straks 27 hectare glas van duurzame energie en levert daarmee een cruciale bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot door de tuinbouwsector.

Boorplatform
Na de presentatie van Lodewijk starten de rondleidingen. Terwijl twee groepen kennismaken met de innoverende ondernemer Van Lipzig gaan de anderen naar het boorplatform. Een geweldige, robuuste installatie die – als wij er op staan - op anderhalve kilometer onder onze voeten aan het werk is. Een bijzondere ervaring. Momenteel wordt de laatste sectie van de injectieput, die het afgekoelde water terug in de aarde brengt, geboord. De productieput, die het warme water naar boven pompt, is al gereed. Boven de grond liggen de putten broederlijk naast elkaar; ondergronds liggen de buizen ruim één kilometer van elkaar verwijderd!
 
Energietransitie biedt kansen
In de tweede helft van de meeting plaatst Rob van der Valk,  energiespecialist LTO Glaskracht, de recente ontwikkelingen op het gebied van energie in het juiste perspectief. Van Kyoto naar Parijs en de gevolgen van de gemaakte afspraken. Interessant voor de aanwezigen is het feit dat CO2-reductie de enige opdracht is die ze meekrijgen. Reduceer! Nu en vooral in de toekomst. Het is de opgave die Nederland (als onderdeel van de EU) heeft meegekregen van de wereld. Voor de glastuinbouwsector ligt daar nog een stevige uitdaging. Maar de opgave is zeker niet kansloos, de energietransitie biedt kansen.
 
Energiemarkt op de schop

Als laatste spreker geeft Peter Tamerus, energiespecialist van Eneco zijn visie op duurzame energie. Zijn boodschap is helder: een echte transitie heeft kans van slagen als de markt mee verandert. De energiemarkt moet duurzaam op de schop. Een vrije dagmarkt met prijzen die net zo veranderlijk zijn als het weer (sterker: prijzen afhankelijk van het weer).
 
Het was een dynamische en vooral erg interessante avond. Een mooie start voor de eerste bijeenkomst van het jaar!