Bijeenkomst 3 december: de nieuwe Ubers van de tuinbouw

Publicatiedatum: 06-12-2015

Transitie, innovatie en disruptie; de wereld verandert. Ook in de tuinbouw. Het duurt niet lang meer voordat er iemand opstaat die de tuinbouwsector op z’n kop zet en grote impact heeft op de keten. Het is niet de vraag of, maar wanneer dit gebeurt. Tijdens de meeting van 3 december jl. gingen we gezamenlijk op zoek naar de Uber, Spotify, Booking.com en Airbnb van de tuinbouw. Samuel Levie nam ons mee in de wereld van gamechanging en samen met HAS Hogeschool- en Fontysstudenten werd gebouwd aan de Uber van de tuinbouw.

Wat wordt de Uber van de tuinbouw? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst van 3 december jl., die plaats vond bij Leolux Via Creandi in Venlo. Na een welkomstwoord door gastheer Sebastiaan Sanders van Leolux Via Creandi, ging gedeputeerde Patrick van den Broeck in op de noodzaak van veranderen en de Limburgse Versnellingsagenda. Ondernemer Samuel Levie nam vervolgens het stokje over en ging in op 'game changing' en zijn initiatieven Bigbangbroccoli, Power to the Pieper en Brandt & Levie.

Ideeën
In vier groepen gingen de leden vervolgens uiteen om samen mogelijke gamechangers voor de tuinbouw te bedenken. Studenten van HAS en Fontys Hogeschool pitchten hun game changing idee voor de diverse groepen. De ideeën varieren van 'food printing' tot 'Kwats', 'E-farming' en 'data-chip'. Food printing gaat over cartridges gevuld met droge inhoudsstoffen, waarmee mensen door het toevoegen van water hun eigen voedsel kunnen printen. De volgende groep ging aan de slag met ‘Kwats’, een health watch die je persoonlijke gezondheid meet. Met apps kun je meteen inspelen op je eetbehoeftes en eten bestellen. De derde groep ging in op ‘E-farming’; via je telefoon kun je virtueel aangeven hoeveel tomaten of andere groenten je wilt verbouwen en de tuinder gaat vervolgens aan de slag om het ook echt te verbouwen. In het vierde idee werd beschreven hoe een data-chip als informatiedrager op bloemen en planten tot een blijvende communicatietool en datanetwerk zou kunnen uitgroeien. Stuk voor stuk vernieuwende en toekomstgerichte ideeën die een groot effect in de maatschappij en de tuinbouwsector kunnen hebben.  

Winnaars
Aan het einde van de bijeenkomst werden de ideeën in een pitch voorgedragen aan de jury, bestaande uit Samuel Levie, Patrick van den Broeck, Léon Faassen en Sebastiaan Sanders. De ‘Kwats’ en de ‘data-chip’ wonnen beiden een geldbedrag van 500,- euro. LLTB-voorzitter Léon Faassen gaf namens de Limburgse boeren en tuinders een cheque aan de bedenkers van de data-chip. “Een erg leuk idee en ook nog realistisch”, gaf Faassen na afloop aan. Gedeputeerde Patrick van der Broeck van de provincie Limburg beloofde nog dat als één van de ideeën een projectplan zou maken, hij het plan zou belonen met een innovatievoucher van 15.000,- euro.