Donderdag 22 mei: U moet de groenten van Laarakker Groenteverwerking hebben!

Publicatiedatum: 23-05-2014

Op donderdag 22 mei waren we te gast bij Laarakker Groenteverwerking en EcoFuels te Well. Een bijzondere ontvangst in het erwtenveld met een bijpassend, verrassend erwtensapje. Na het veldbezoek gaf directeur/eigenaar Frank Laarakker de leden een exclusieve kijk in zijn bedrijven, Laarakker Groenteverwerking en EcoFuels. We eindigden de avond in een dynamisch debat over de veranderende groenteketen met daarin een aantal personen uit de gehele keten: een groenteverwerker, een creatieve speler in de groentebewerking en –verkoop, een retailer met grootse ambities, en een maatschappelijke organisatie.

Laarakker Groentevewerking &EcoFuels
Laarakker Groenteverwerking is specialist in de teelt, verwerking en verkoop van een breed pakket groenten voor de diepvries- en conservenindustrie. Het teeltareaal beslaat maar liefst ruim 5700 hectare verspreid over geheel Nederland en Noordrijn-Westfalen. Het bedrijf in Well besteed veel aandacht aan het optimaal benutten van reststromen. Nieuwe inhoudsstoffen én energie halen uit onbenutte plantendelen van consumptiegewassen en vezels en eiwitten.

Visie op de keten
Na de indrukwekkende rondleiding over het bedrijf, was de beurt aan 4 heren om elk hun visiepitch op de keten te houden. Frank Laarakker over zijn visie op de veranderingen in teelt en verwerking, Ruben Bringsken (Baltussen Konserven) op de toekomstige veranderingen in de conservenindustrie, Geert Benders (retailer) over die in de retail en zijn droom en Sijas Akkerman (Natuur & Milieu) over veranderingen in voedsel. Hierna volgde een interactieve discussie met stellingen, waarbij de  de leden van de TuinBouw Businessclub 'kleur' bekenden aan de hand van rode en groene paprika's. Zo werd er gediscussieerd over de definitie van vers; dagvers of niet rot, de margeverdeling in de keten, de supermarkt van de toekomst en de rol van biologisch.