Bijeenkomsten

Column terugblik München: Überschnitzel

Op de laatste dag van onze trip komt chef de mission Ger Kamps even naast me zitten in de bus. Na wat te hebben gepraat over de voorbije dagen komt het hoge woord eruit. Of ik een verhaal over de trip naar München zou willen schrijven, zo luidt de vraag van het bestuur. Als dat met voldoende dichterlijke vrijheid in de vorm van enkele kleine en niet al te serieuze observaties van mijn kant mag, dan doe ik het, zo luidt mijn antwoord aan de Kleine Generaal (U moet me eerlijk beloven dit niet aan hem door te vertellen, maar dat is mijn bijnaam voor Ger. Komt door de buitengewoon krachtige tred waarmee hij de leden van de Businessclub altijd voorgaat op weg naar de volgende afspraak. Zijn benen zijn weliswaar net zo kort als de mijne, maar het tempo dat hij ermee ontwikkelt is werkelijk moordend en amper bij te houden. Een waarachtige Napoleon!).
Lees meer >

München blog dag 2: ‘’CO2 neutraal x Regionaal x Breed Pakket Glasgroente = Resultaat met REWE’’

Steiner doet het in een Sexy Triootje Van donderdag op vrijdag gingen diverse lieden om 1:00, 2:00 of 3:00 uur naar bed. En dan, klokslag 5:00 uur op. Op naar de Münchener Grossmarkt. Om 6:00 uur kort college van de directeur en dan een rondleiding door een mierenhoop van busjes, heftrucks en steekwagens. Dit is de place to be voor de gastronomie, foodservice en catering om direct bij de bron te kopen. Telers staan hier met hun verse waar en veelal waar wat vanuit specialisme en de niche te koop is. Dit is de Last Mile voor vers. Mooi om te ervaren. Telers kijken hun ogen uit. En dan… om 8:00 uur; WeisWurst, Kaffee und ein Brettel krakeling. ‘’Die beste Weiswurst von München, hausgemacht im Keller.’’ Veel ondernemers denken daar anders over. Er zijn zelfs cultuurbarbaren die dit Münchener Tradizion Geschmack met Heinz Ketchup inmasseren.
Lees meer >

München blog dag 1: 50 tuinbouwondernemers & de Korte Keten in München

Donderdag 13 oktober was een bijzondere dag. Bus - Vliegtuig - Bus - München. Met ruim 50 ondernemers uit de periferie van de tuinbouw in en rond Greenport Venlo trekken wij - Ger Kamps, secretaris TuinBouw Businessclub en collega Meike Berkvens en schrijver dezes - drie dagen door Bayern en Tirol. Beieren met bijna hetzelfde inwonertal als Nederland, en een zeer hechte samenleving, gebouwd op eeuwenoude tradities en trots. De regio van 'von die Regio, fur die Regio' en het toonbeeld van de Duitse maakindustrie.  Stelling: een regio zonder maakindustrie heeft geen innovatiepotentieel! Kijk naar Amerika wat 10 jaar geleden doorgeschoten is in de failliete auto-industrie, van producten- naar dienstenland moveerde en daar nu met nieuwe bedrijven als Tesla stevig terrein herwint.
Lees meer >

Bijeenkomst 12 mei: Tuinbouw Businessclub plays the blues!

De bijeenkomst van 12 mei stond in het teken van blauwe bessen. We waren te gast bij Marcel en Leon Driessen op hun vermeerderingsbedrijf Driesvenplant. Vervolgens werden we enkele kilometers verderop ontvangen in het Blauwebessenland van Tom en Gaby Faessen en het teeltbedrijf van Hay en Margareth Geurts. Cindy van Rijswick van Rabobank Nederland nam ons mee in de ontwikkelingen rondom de consumptie van zachtfruit.
Lees meer >

Bijeenkomst 3 maart: Een energieke avond vol (aard)warmte

Zodra je de auto had geparkeerd wist je al dat dit wel eens een bijzondere avond kon worden. Elke bezoeker werd welkom geheten door een enorm boorplatform. Energie is hot, dat blijkt ook wel uit het groot aantal gasten en de volle zaal bij Van Lipzig Tuinderijen. De avond wordt geopend door Lodewijk Burghout, directeur CLG Geothermie BV en Californië BV. CLG is een joint venture van Van Lipzig Tuinderijen, Gielen Kwekerij (tomaten), Sweet Lions (cherrytomaten) en initiatiefnemer glastuinbouwgebied Californië.
Lees meer >