Bijeenkomsten

Circulaire reststromen: afval bestaat niet

Een mooie opkomst van ruim 50 leden, twee boeiende sprekers, een heerlijke zomeravond en een voortreffelijk walking dinner: alle ingrediënten waren aanwezig om van ons bezoek aan het Organic Nutrition Centre in Ysselsteyn een top-bijeenkomst te maken. En dat werd het dan ook! Het verhaal van eigenaar Gerard Sikes toonde aan dat entrepreneurschap niet alleen over hoge bergen gaat, maar soms ook door diepe dalen. Een kwestie van 'soms zit het mee, soms zit het tegen'? In elk geval is het zaak om niet alleen maar vooruit te kijken, maar soms ook even stil te staan en terug te kijken, zo hield hij de aanwezige leden voor. Mooi om te horen en zien hoe Gerard samen met zijn vrouw Karin en kinderen Vera, Jessy en Willem in deze woelige tijden als echt familiebedrijf een uitdagend en innovatief project heeft ontwikkeld! Vanuit het PlatformTuinbouwreststromen hield projectleider Patrick Lemmens een enthousiasmerend betoog over de successen en ook de tegenvallers bij het laten groeien van het Platform. De vraag van een van de leden of de door Patrick gesignaleerde noodzaak van méér afvalstromen niet wordt ingehaald door de ontwikkelingvan nieuwe teelten bleef onbeantwoord, maar was niettemin wel een echte doordenker! Volgende bijeenkomst: donderdag 5 oktober bij Wijnen Square Crops, over de visie van Pieter WIjnen en over de mogelijkheden en onmogelijkheden van kernenergie voor de tuinbouw!
Lees meer >

Champions League in Horst

Een stralende prille voorjaarsdag in Horst was het decor van een geslaagde ledenbijeenkomst bij Munckhof Fruit Tech Innovators en Christiaens Group. Vooraf waren beide bedrijven in de uitnodiging aangekondigd als 'de Champions League van de mondiale agrotech', en daar bleek geen woord van overdreven. Wát een onvoorstelbare passie, kennis, kunde en entrepeneurship, bij beide bedrijven, geweldig om te zien! Eigenaren Henri Michiels en Han Smits hielden een inspirerend verhaal over strategie en specialisatie van Munckhof Fruit Tech Innovators, gevolgd door een boeiende rondleiding in de fabriek. Vervolgens was het de beurt aan Christiaens Group, de op nog geen twee kilometer afstand gelegen marktleider in 'turnkey totaaloplossingen' voor de champignonteelt. General manager Edwin van Rensch hield een gedreven betoog over dit unieke bedrijf, waarna de leden van de businessclub ook hier een rondleiding door de fabriek kregen. Schrijver dezes, als non-techneut zwaar onder de indruk van alle technologische hoogstandjes, moest tijdens de tour door de fabriek lachen om de nuchtere opmerking van Roland van Doremaele (collega Edwin van Rensch): 'ach, in de basis zijn we gewoon een ijzerboer'.  De Horster Champions League werd afgesloten met een netwerkborrel en een subliem verzorgd walking dinner van 'huiscateraar' Kaneman. Volgende bijeenkomst: donderdag 8 juni. Noteer in de agenda!  
Lees meer >

Food Experience HAS

Wat wás het weer een geslaagd feestje, de HAS Food Experience op 31 januari j.l. Voor alle duidelijkheid: niet 'voor de leuk', maar een feest van inspiratie en frisse nieuwe ideeën van de studenten. Het was voor de bezoekers geweldig om te zien hoe 'de consumenten van morgen' tegen de bestaande foodsector aankijken en op welke manier zij hebben nagedacht om nieuwe  producten of concepten te ontwikkelen. Niet altijd 'klaar voor de markt', maar in elk geval ánders, onbevangen, origineel en verrassend! De opkomst vanuit de leden van de TuinbouwBusinessclub viel wat tegen, maar zoals meestal kregen de thuisblijvers ongelijk. Aanrader voor 2024!
Lees meer >

Ledenbijeenkomst Bakker Barendrecht

Donderdag 8 december waren we met 50 leden van de TuinbouwBusinessclub op bedrijfsbezoek bij Bakker Barendrecht in Ridderkerk. Het was de laatste bijeenkomst van 2022, en wat voor een! We werden uiterst gastvrij ontvangen en kregen twee zeer inspirerende presentaties van resp. Maarten van Hamburg (managing director Bakker) en Dennis Duinslaeger (director Investor Relations Greenyard Group).   
Lees meer >

Van Marrakesh naar Margraten

Nadat de eerdere keuze om met de excursie van de TuinbouwBusinessclub naar Marokko te gaan vanwege alle Covid-risico’s voor de tweede keer was uitgesteld, stond het bestuur voor de uitdaging om een goed alternatief te kiezen. Mede omdat de trip naar het Westland vorig jaar al uitwees dat het lekkerste niet altijd per se van ver weg gehaald hoeft te worden, viel de keuze op Zuid-Limburg. ‘Dich beej hoëes’ past ook in een tijd waarin duurzaamheid gelukkig steeds vaker een vanzelfsprekende keus begint te worden.
Lees meer >